3.7.13

Gandesa 38










 Aquest cap de setmana passat vam ser presents a la 3a Fira de Modelisme i Wargames de les Borges Blanques, on vam organitzar una partida d'exhibició amb miniatures de 20mm, seguint el sistema de joc de Flames of War i el suplement per guerra civil espanyola: “España en Llamas”. La empresa Minairons i Fowtarna vam col·laborar plegats per tirar endavant un escenari de la batalla de l'Ebre ambientat en els primers combats en les proximitats de Gandesa. 


GANDESA 38
Escenari per simulació en miniatures de Guerra Civil Espanyola.
Sistema de joc: Flames of War.
Llistes i regles espacials suplement: “España en Llamas”
Organitzat per: Minairons Miniatures i el Club Fowtarna.
Miniatures de 20mm.


“Milers de brigadistes vinguts d'arreu d'Europa, i més enllà, volen deixar l'empremta a les terres de la Ribera i la Terra Alta, els homes de la 35 divisió de l'exercit popular van creuar ara fa vint-i-quatre hores el riu per Ascó, i després de sobrepassar Corbera, és troben molt a prop del objectiu més important de l'ofensiva: Gandesa, si aquesta cau en mans de la República qui sap fins on correran els feixistes, només un darrer escull els separa del triomf, un pas més en la gran cursa per la llibertat”

Josep Maria Burgues, 26 de Juliol de 1938.

L'anterior acotació, totalment inventada per un servidor, i signada a mode de dedicatòria per el meu tiet-avi, un dels tants desapareguts durant aquesta batalla, podria ben resumir el context de la batalla d'aquells primers dies de la Batalla de l' Ebre. No entrarem a detallar la història de la batalla, prou bibliografia hi ha al respecte, i molt sovint també contradictòria en quant a dades, l'únic que pretenem en aquesta simulació és fer una lleugera aproximació als combats entorn a Gandesa en els primers dies de la batalla, de forma molt genèrica, i sense ànim de reproduir tots els detalls de la mateixa, doncs tots ells son bastant més complexes i caldria representar-ho tot a un nivell molt més gran, i també seria de retruc, molt més complexe. 






A l'hora de confeccionar les respectives ordres de batalla també ens vam permetre algunes llicències no històriques per aprofitar material de miniatures de guerra civil que ja teníem fetes, com és el cas dels panzers I o els requetes, que van entrar en joc en forma de reserves. També vam modificar i adaptar les llistes d'exèrcit amb elements de diferents brigades i batallons presents en la batalla, elevant la figura de l'alt comandament a nivell de divisió, vam mantenir els dos exèrcits com tot un grup, sense aplicar el trencament de moral per més d'una companyia o grup, del reglament oficial de fow. El total de punts per tots exèrcits va ser d'uns 2750 punts per bàndol.

No em vull estendre en els detalls de la composició de les llistes, si algú esta interessat li puc facilitar al complert  enviant-me un email a fowtarna@gmail.com, en resum podem dir que per part nacional la llista esta composada per elements de la 13 Divisió de Barrón, una de les millors i més temudes divisions de l'exèrcit de Franco, anomenada com: “La Mano Negra”, que em representat amb tres unitats d'elements dels següents batallons: “III Batallón de la Victoria”: infanteria de Línia (confident-trained), V Tabor de Melilla: regulars del Marroc (fealess-veteran), y la VI Bandera de la Legión: fealess – veteran i amb les regles especials: ”ferocidad” i “Novios de la muerte”. Per part de l' Exèrcit popular de la República una de les divisions destacades de l' ofensiva: la 35 Divisió, aquesta esta  representada amb dos unitats d'elements de les següents Brigades Internacionals: XIII i XV. Tots dos bàndols disposen de nodrit material en armes i companyies de suport: LMG's, HMG's, Morters, Artilleria, AT, etc... El 25% aproximat del total de punts de cada llista resta en l'apartat de Reserves: Tancs T-26b, blindats BA-6, Panzers I, etc...

Aprofitant que també disposàvem de dos ambulàncies vam afegir una regla especial de secció mèdica per tots dos bàndols, així doncs una vegada per torn és podia repetir una tirada de salvació de 3+ per qualsevol equip d'infanteria impactat, excepte per unitats involucrades en assalts. També vam incloure una dotació de guàrdies d'assalt acompanyant  al cap de divisió del EPR, com secció de seguretat, aplicant-lis la regla: “Somos de Asalto”, però limitant la seva acció: sense poder moure's, ni combatre fins el començament del torn 11.

L'escenari disposava d'un objectiu dins de Gandesa en mans del bàndol nacional, i un altre situat al puig de l'Àliga que al iniciar-se la batalla no pertany a cap bàndol fins que algun dels dos el capturi. El jugador republicà o nacional obtenen la victòria si prenen els dos objectius, considerant taules si al finalitzar el torn 20 cada bàndol té en possessió un dels objectius.

Podeu veure les fotos al àlbum de la Galeria Gandesa 38 a:


Cal avisar que hi ha elements decoratius :) com els flamants mosques del Lluís, que no van intervindre en el combat, però que ajudaren a elevar la moral dels republicans :) , i també un curiós comandament de metralladores de la CNT que vam tenir que fer servir per falta de minis de mando :)

Per finalitzar aquesta crònica volem donar primer les gracies a l'organització de la Fira per cedir-nos l'espai i l'oportunitat de poder ensenyar la nostra petita creació, cal donar les gracies també a tots els companys del club Fowtarna que van participar de l' experiència, al Andreu i els amics de Lleida amb els que ens trobem cada any que també van tastar els combats en primera línia, agrair també les impressionants fotos del Ferrant, la majoria i les millors son seves, i com no, i sobretot: al amic Lluís Vilalta de Minairons Miniatures, sense el qual això no hagués estat possible.

Gracies a tots, salut i sisos,

Magí
Fowtarna 2013
 

2 comentaris:

Soldadets ha dit...

Unes fotos espectaculars, sembla mentida les virgueries que poden fer els catxarrets moderns!!

FOWTARNA ha dit...

jejeje, si, han quedat xules :)