22.10.14

"El Merengue" Guerra Civil


















Al fons de tot i davant nostre hi havia un tossal de 306 m d'altura, allà hi quedaves clavat i acrivellat” 

    Joan Vilalta i Reixach     


El passat 5 d'octubre dins de les XXI jornades de Rol de Reus vam organitzar una partida de demostració històrica amb miniatures ambientada en la batalla del “Merengue”, una de les batalles que és van produir durant la campanya de l'ofensiva del Segre a la primavera del 1938 a la guerra civil espanyola.

































Vam utilitzar el reglament de Flames of war i les llistes i regles especials del suplement Spain in Flames amb algunes modificacions, en una proporció aproximada de 1,5 contra 1 a favor de l'atacant: el bàndol republicà. L'escenari estava inspirat en els primers dies d'aquesta batalla entre el 22 i el 24 de Maig. Per part dels republicans les forces estaven representades per elements de la 112a Brigada Mixta de la 27a Divisió, i per part dels nacionals elements del batalló de tiradors del Ifni número 283 i de la Companyia del 287è Batalló del Regiment Canàries núm. 39. Podeu veure les llistes en aquests dos enllaços:
































Les miniatures eren de 20mm (1/72), bona part de la marca: Minairons Miniatures així com marques també en metall blanc com RH Models, Irregular, entre d'altres.

L'àrea de combat comptava amb una taula de 240 x 125 cm però només la meitat de la mateixa: 120 x 125 cm era utilitzada a efectes pràctics per la partida, la resta a mode de rereguarda la vam utilitzar com a decoració per exposar miniatures de l'exèrcit republicà, delimitada aquesta zona amb un riu o canal i una petita estació de ferrocarril. A l'altre extrem de la zona de rereguarda vam situar la zona defensiva del bàndol nacional, en una elevació que vindria a representar de manera molt abstracte la cota 306 o “el merengue”, amb filferrades i trinxeres, en la part superior una petita zona quadrangular d'uns 15 x 15cm amb el lloc de comandament nacional que serveix a l'hora com a únic objectiu de la partida, si qualsevol unitat republicana és situa a 5cm d'aquesta zona al inici del seu torn i no hi ha cap unitat enemiga també a 5 cm d'aquesta la victòria és per els republicans, si els republicans abans de 10 torns no ho aconsegueixen la victòria és per el bàndol nacional.















Els nacionals despleguen dins de la zona de trinxeres del “Merengue” i han de situar al nivell superior d'aquest (hi ha dos nivells, el de trinxeres i on hi ha l'objectiu) els canons anti-tanc, metralladores pesades, amb els seus respectius caps de secció i l'observador d'artilleria, i el comandament de la companyia i segon dins o adjacents a l'objectiu/lloc de comandament.































La partida no és va finalitzar, tot just ho vam deixar quan les primers unitats republicanes traspassaven la línia de fil-ferrades i és disposaven a l'assalt a les trinxeres nacionals, la intenció però era sobre tot fer una demostració de l'escenari i la mecànica del joc per a la gent interessada.

















Podeu veure la totalitat de les imatges en aquest enllaç:


Gracies a tots els que vau participar, i especialment a Minairons Miniatures que ens va deixar bona part de les seves miniatures de la seva col·lecció pròpia i que va ser present a les jornades amb la seva parada de productes.


fins aviat, salut i sisos,


Magí